Blogistani http://savolaisuudesta.blogspot.com
"16.10.2020 Suomalaisesta oopperasäveltäjästä tulee mieleen, että sen kai voi jakaa lähes koko Suomen kanssa. Jostain syystä, en tiedä oikein miksi, olen saanut Matvejeffistä vaikutelman, että hän kapellimestarina(?) halusi jakaa oopperan yleisön kanssa, jopamatemaattisesti suuntautuneiden näkemyksien kanssa, jolloin syntyi vaikutelma kuin olisi sanottu "me matemaattiset teemme täällä nyt oopperaa", jolloin taas oli tuossa tuo yhdessä tekeminen, joka yleensä meinaa, että tehdään kaavamaisemmin ja taito ja oma näkemys eivät pääse ääneen ja jos porukasta jotkut haluavat sabotoida tai romuttaa koko jutun, niin ollaan alttiita sille häiriölle. Onko tällä jotain tekemistä sen kanssa, kun nyt tuntuu, että onko oopperaa enää ollenkaan Savonlinnassa? Sen sijaan perinteinen tapa Savonlinnassa tehdä oopperaa on ollut paljon yksilöllisempi: "Tehdään jotakin hienoa,keksi jotakin upeaa, anna yksilölliselle näkemykselle tilaa." ja niin syntyy paljon mahtavampaa oopperaam, paljon helpommalla, kun ei tarvitse kaikkien alun perin osata, jotta jokin pääsisi mukaan, vaan riittää, että se on hyvä idea."
Yhdessä tehden syntyy kaavamaisempaa, mutta toisaalta jonkinlainen kyllin hyvä perustaitotaso tarvitaan, jotta syntyisi kyllin kunnollista jälkeä, saati sitten hyvää laatua. Eli yhdessä tekeminen sopii kai siihen mutta kun se taitotaso on hanskassa, niin enemmän ideoita ja kai parempaa laatuakin syntyy, kun yksilöllistä näkemystä kuunnellaan, kunhan se noudattaa noita perustaitoja, -arvoja yms.
Sama juttu kai ympäristökysymysten ratkaisemisessa, luulen. Paljon enemmän saadaan aikaan, kun motivoituneet puuhaavat sekä omin päin että kokonaisuutta yhdessä.
Kommentit
Lähetä kommentti