maanantai 8. helmikuuta 2021

Viihtyvyys kaupungissa

 Kaupungissa välistä maisemat tuovat skriik skrääk -tunteen, mutta jos katsoo maisemia pienemmällä huomion piirillä, miljöö kerrallaan niin kuin sen miljöön rakentajat ja viihtyvät asukkaat ym kä'yttäjät ovat ajatelleet sen olevcan viihtyisä, niin vaikutelma on paljon leppeämpi ja hyväätoivovampi. Mutta onhyvä katsella välillä maisermiakin,s illä se on hyväksi ymmärrykselle, jos maisemissa on myös puita.

15.3.2021   En siis ajatellut kuuluvan kulkea tokkursssa, vaan että on viihtyisämpää hahmottaa maisema miljöistä koostucaksi, esim tie ja sen viereiset pihst & talot, puut yms on rakentaja, esim puun istuttaja ajatellyt yhtenä kokonaisuutena, sen paikan maisemana ja elämänpiirinä sillä kohden.


26. heinäkuuta 2021   Jos sisätiloissa on huono olo, niin jos haluaidi viihtyisät sisätilat, niin viherkasvit, kivat verhot, matot ja musiikki lisäävät viihtyisyyttä. Jollei se riitä, niin on ihmisryhmiä  joiden vaikutteista voi oppia sisätiloissa viihtymistä: viihtyvä talonmies, K-kauppa tai kauppa joka myy erityisesti lihaville tädeille, porvarit, kenties käsityöläiset ja rakennusmiehet. 

28. heinäkuuta 2021   Jos sisällä tuntuu olevan liian bähän vehreää, niin huonepslmuista on iloa. Ne pärjäävät metrin tsi puolen metrin verran sisempänäkin huoneeswa, jos huone on auringon puolella. Kiva on ollut ainakin traakkipuu, vaikkei se ole niin kummoisen näköinen. Vehreyden tuntua lisää paljon amppeli. Jos kasvit ovat liian pieniä, niitä voi kasvukautena lannoittaa tavallisella kasvilannoitteella. 


8. elokuuta 2021   Luulen, että tonttutaitokirjoitukseni learntalents.blogspot.com lukeminen voi tehdä kaupunginkin maisemista mukavammat.

Lentokonemelu yms häiritsi minua lapsena kovin, muttei enää Savonlinnassa asuessani. Ongelma kai tulee siitä, kun metsämaisemaa katsoessaan miettiin taivaalta kuuluvasta lentokoneen äänestä, että missä kaikkialla eläimet sen kuulevaat. Kau se on hyvä tietää, mutta ihan toinen kysymys on, voivatko ne elää sen kanssa, ja se ei ole sama kuin ihmusen oma kokemus, kaupunkilaisen näkökulma. Lentokoneen äänen korostaminen vaikuttaa vähäb samalta kuin insinööriduuntautuneen näkökulma, eli kaikki eivät kai korostaisi lentokoneen merkitystä niin paljon. Ja lentokone on kai sivistyneen elämän osa, ihan eri juttu kuin tarkoituksellinen pahanteko. 

20. elokuuta 2021   Eri kaupunkien kaupoissa myydään kussakin juuri tuon seudun vetonsuloihin ja pääammatteihin sopivan tyyppisiä tavaroita mm huonekaluja ja kodintekstiilejä ym.

Picturesfrommyhome.blogspot.com 

1.2.2022   Maisemien katseleminen on kaupungissakin ihan kiva, jos tunnistaa maiseman eri miljööt ja katselee niitä kutakjn niissä elämisen mielekkyyksiin uppoutuen, siis motivaatiotekijöihin esim että autolla pääsen harrastukseeni ja saan vaihtelua, pääsen tuulettumaan, tai millaista viihtyvyyttä viherrakentaja tai talon asuntojen rakentaja on tavoitellut miljööseen. Siis että tavallaan jakaa maiseman osiin, eri aihepiireihin ja katselee niitä kutakin niissä viihtyvän elämän näkövinkkelistä, enemmän koko elämän kuin vain tietyn paikan. 

21.4.2022   Savonlinnassa asuessani joku kävi asunnossani lähes joka kerta, kun olin kaupungilla tai jopa kun olin koirieni kanssa kävelyllä, ilmeisesti eri henkilöt, kenties ulkomaalaiset. Ikkunastani näkyi pihametsikkö ja Savlnlknna ln mummolamainen taideorientoitunut paikka, pudän luonnosta ja musiikista & taiteesta, mökkeilytä ja minulla oli kaksi seurakoiraa ja kirjoittelin. Kai se jotenkin kuehtoi toisenlaisesta paikasta tulevia ja oli kai seudun ongelmana murhiin asti. Johyuneeko tuosta vai ei, mutta lopulta tuntui, ettri mi ulle enää ollut tilaa asua siinä. Mutta yritin korjata ongelmaa pois kurjoittelemalla viihtyisään asumiseen ja elä iseen liittyvästä elämänviisaudesta. Tuosta engl tonttutaitokurjoituksestani ln nyt jo tullut kamalan pitkä, ks learntalents.blogspot.com ja blogini picturesfrommyhome.blogspot.com . Myös pitkän vuodenaikakirjoitukseni http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html kevään osiossa on jotakin sisustamisesta ja viihtyvyydestä. Perusohje sisään tulleelle eläimelle on, että sisällä ei katsota seiniä ym rakennettua kuin luontoa vaan ne ovat vain tuedoksi, ja sisällä ollaan kkkunasta puita katsellen, puukeskeisesti niin säilyy viisaampana. 


2. elokuuta 2022

"

K106.   21st of April 2022   Lack of healthy natural visual stimuli makes one stupid and unwise. So one stays more intelligent and wise if one likes to look at trees, also indoors öikes to look at trees outside the window. One can make indoors nice so that the view out of the window with the tree in it is a part of the ordinary view of indoors.


K107.   I do not know any rules for getting the view work out well with the view from the window. Just on some moment that you think thst the view outdoors is magnifient, arrange indoors so that you can look at it from a good place. The exact places of things you get if you move and at some moment the view is magnifient  just fix the sofa or whatever there. Likewise the effects of decorative things and of things whosd place does not affect their usage. Once you find in which way the views both indoors and outdoors work out nicely or magnifiently, you can with that charm kn mind find yhe places for the rest of things too. 


K108.   But mostly my home is just a mess since I have been sleepy for over a year already. 


In Savonlinna I took pictures of my home picturesfrommyhome.blogspot.com since I felt that otherwise some care professional would have liked to live there and put me without moral grounds to some care institution to get me out of the way. Now I have been judt sleepy so the situation is different. Savonlinna is an arts oriented place and kind of grandparents' home type with the charm of a countryside town with arts and tourists. There was the problem at the district of tourists or newcomers wanting to visit the homes of the locals. Such does not leave room to live in, since some of them would like to get yhe homes by criminsl means. So I wrote to the same blig advices about making home nice and of having a good spirit. Taking pictures from one's home somehow ruins the usability of those areas of the home, as if someone had come without regard for the spirit of those places' chores. So i do not think it wise at all to photograpf much at home. In a way this Christmas gnome skills text is written by a similar motivation: maybe some lack basic skklls of peaceful life, so i write something, even though i have not luved so overly much in peace. "

Learntalents.blogspot.com 

Ikkunanäkymä tänään 2.8.2022


PUIDEN NÄYTTÄVYYDESTÄ

Kullakin puulajilla on oma tenhonsa, oma tenhoisa tunnelmansa, jolla se muodosta miljöitä. Vastaavasti on nuorilla puilla nuoruuden herkkyyttä, reippsutta ja tenhoa, ja vanhoilla omaansa. Yksilajinen näkymä upottaa maiseman konkin osan tuon yhden tenhon maailmaan, kun taas erilaisia elementtejä sisältäbä maisema on tietynhenkinen rakenne kultakin osaltaan, esim katseltava, symbolinen, viihtyisyyttä luova, tms. Jos näkymässä on rskennettua, kannattaa se hahmottaa osana kokonaisuutta, jossa on myös puita tms näyttävyyttä, näkymän vaikuttavuutta ja tenhoavuutta lusäämässä.

Puita ym maisemaa voi katsella myös siitä vinkkelustä, mistä niitä kaipaa, esim että kaipaan vehreää töistä tullessani, niinpä valitsen istumapaikan näkymän vehreyden tunnun mukaan ja että olisi edes jollain tavalla kaunis. Tms. 


Miten sisätilijen luontoaiheisilla koristeilla, esim männynoksa, saa lisänäyttävyyttä, joka ainakin minusta on kiva, niin tän videon alku ehkä sopisi siihen, vaikka onkin pieniä koiria, jotka eivät kai niin paljon lenkkeile. 


Jos sisällä ei viihdy, niin onko vika osin esineissä tai asunnon materiaaleissa, mittasuhteissa ja millä tavoin suuntautuneeseen elämään se on suunniteltu? Onko paikkakunta kuvalla tavalla suuntsutunut pääammateiltaan, minkä tyylustä elämää tarjoaa, mutä taitoja hyvin vaalii, ja ettei vaalisi ikäviä? Oletko valinnut huonekalut mielekkäästi? Täysin karsittu sisustus ln usein huonopäisen rentouttava lempparivalinta. Silti toiselle voisi sopia paremmin esim pyöreä pöytä, pikkupöytä, karvamatto, kivat verhot, kuivatustilaa ulkoilyvaatteille, opintokurjojen sijasta haaveammattien tarpeellisia välineitä, muutto haaveammatteihinsa suuntsutuneelle kuvanhenkuselle srudulle  jonka taitotaso on sopiva. 




Koirani opettivat minulle, että sisätiloissa voi olla piiloutuneina monia eläimiä, ainakin hiiriä, rottia, erikokoisia ja -värisiä käärmeitä sekä talvehtivia hyönteisiä, vaikkei niistä yhtään jälkeä koskaan näkisi, ja että niistäkin tarvitsee huolehtia, mm vedestä, minne jätökset, niurten hiirenpoikasten kasvatus, kärpästen tavat, ettei tallo eikä potki seinänvieriä, ei rämäyttele isoja esineitä, olettaa, että esim laatikossa voi olla hiiriä, vaikkei niitä mäkisi. Videon opossuminpoikaset näyttävät ammatikseen opettelevan piiloutumaan jonnekin, missä on telkku ja kasvamatto. 



10.8.2022   Olon tekee kenties paremmaksi ja pään viisaammaksi, kun huomaa, että esim pensaiden oksat ovat visuaalisesti ja tunnelmatajun silmin monimutkaisempia kuin taiteen aloilla koulutettujen taide, ainakin yleensä. 

  22.9.2022   Ostoksissa onnistumisesta asiakkaanavain.blogspot.com ja  https://asiakkaanavain.blogspot.com/2020/11/suomalaisen-seka-venalaisen-perinteen.html 


23.9.2022   Pitkästä vuodenaikakirjoituksestani:

"

Aikanaan opin pitämään huhtikuussa kaduilla kuljeskelusta, kun luin keväisin runoja, mutten oikein muista, mitkä runot juuri huhtikuuhun sopivat. Nyt ei ole vielä kaikki lumi sulanut, mutta arvaan, että esim. vanhoista kiinalaisista runoista:
Lainaus Pertti Niemisen runokäännöskokoelmasta Veden hohde, vuorten värit, Kiinan runoutta,
"Chiang K'uei"n runo
"Kesäpäivä Ling-Yinin vuorella

Tuuli puhaltaa männynoksiin,
se kaipaa minua kumppanikseen mäntyjen alle.
Pohjoisten vuorten lomitse tulee pilviä;
minun täytyy yhtä mittaa kääntää päätäni
              ja tähyillä niitä.

Pilviä nousee yötä päivää,
vuoriston sade pitää vaatteet märkinä.
Kuinka kauan minun vielä pitää istua
               bambuikkunan takana
ja hyräillä uusia lauluja sateesta?"

Sisustusta huhtikuussa pehmentävät etenkin viherkasvit, ja kai luonnonmateriaalit, perinnekäsityöt, esim. kori, ja kiva viltti tms pehmosita lämpöistä kivanoloista vielä tarpeellista. Soitin/musiikki myös.

"

11. maaliskuuta 2023   Savonlinnassa sävelsin vehreyden tunnun lisäämisestä kaupungissa melodian. 


24.4.2023   "About making home nice

 In making home nice it matters that you like the furniture, curtains and other things in your home. So it matters that you would invest time and interest in buying things that you like and need, also the needed things good for life also in what comes to coloyr symbolics and values in ways of living. What there is to buy depends a lot in which town's area you are. So if you want a nice home, moving to or at least visiting places that you like and whose ways doing and living you wantvto share, affects a lot what kind of home you get.

In the empty apartment there are different types of spaces. Likewise you need space for diffwrent major or most liked uses, and you have certain main furniture that you want to have in use. Build spaces for the different uses in ways that you like. Balance the whole with smaller things like a blanket, a small drawer etc. Likewise you can balance colours to nice, remembering curtains in this. Different types of furniture have their own ways of living. Take them knto account when building the spaces for different actions. Remember also the views from windows. 

"   learntalents.blogspot.com 



a17.   I do not have children, but I guess that grandparents' home is made nice for the elderly couple. They reserve room for hobbies, and arrange home so that it would be good for the work like and needed things done, nice and handy, and offer support for feelings if there is a need to help someone. So things are ok from school like thinking's view and from tge point of view of daily lufe, but rise to the level of arts, wisdom of life and maybe compare to high culture. The skills for this come from experience : I know this well, so I do this in a way that is good quality and good life. So, like a mosaic of different things done in life, the interior finds it's shape as the sum of things done, some visual eye with wisdom of lufe and knowledge of what is generally good for things done and for wisdom of lufe, playing their essential part kn it. 
"   learntalents.blogspot.com




1.4.2024   Post 31.3.2024 at LearnTalents2.BlogSpot.com 
"More countryside or more green views from an apartmenthouse window

 I saw in the video site www.youtube.com a picture of an old items shop selling old decorated plates etc in Paris, as if the young people grown in Paris had wished for more nature. But the countryside did not feel like the right answer, it was as if suited to some other type of people, more centered on safety, visiting towns etc. But in apartment houses if you are not at the street level but live a little bit higher with trees outside the window, maybe treetops so high that the views are green most of the year and charming, then one could furnish like one's view of countryside life, yet have sports hobbies etc near by, all the wide lufe possibilities of town, even if one furnishes somewhat grandparents like style, somewhat like hobbiest, music, clothes, handiworks, green plants, maybe pets and social life. See picturesfrommyhome.blogspot.com 


*

There may be very different kind of views even from near by apartments, so such may be worth checking if you like the district. 

These are my views from here where I have now lived for three years, in north-eastern Espoo at the capital district of Finland in southern Finland:  















One can learn about fine views if one has a music hobby or the like, kind of atmospheric moments like coming outdoors and the weatger just fine, refreshing or otherwise suiting, lifting one's mood, and so the style of the nature fine too in such a weather. Anyway, for atmospheric moment one usually needs some variation in one's life, so one can start things anew and notice when something suits one, what is good for what. And so one picks things that one likes, like a nice place to sit in. And so one can change one's life toward better as one learns new such improvements, things fitting obeself and skills for life, knowledge too. Starting fresh makes it possible to reach for better quality, and so also make better lufe chouces in the long run. 

Anyway, one takes the photos on such atmospheric moments, to learn about such charm, to reach something like such again even though usually in a different form, like a different weather and a different view for example. 

It is a foggy day today.




"


4.4.2024   My new blog, even though mostly jyst quotations of my old texts, "Magnifient views and nice to live in", see https://magnifientviews.blogspot.com

Olennaista olisi asua seudulla, jonka ilmastosta, kulttuurin elämänviisaudesta, eri elämänalueiden keskinäisistä suhteista, taitotasoista ja painotuksista pitää, jonka elämäntavoista ym pitää. Muutoin omat sieltä kopioidut elämäntaidot eivät sovi elinympäristön säihin ym oloihin vaan ovat jotenkin eri rytmissä skriik skrääkmäisesti. 

"Finding a good place to live in

 In the Finnish climate of four seasons, it is clear that one cannot live the summer in the same way as winter, since the weathers are so different. One needs to have a liking for tge variatiln of the weathers and seasons to enjoy such life. Typicamly people have a liking of some country's, climate's and type of district's wisdom of life in it's ways of living, and so thry tune toward such, and may forget to or do not want to tune themselves to their present living place's weather skills, cultute, wisdom of life etc. So they would most adapt to and like living in the district whose wisdom of life they admire. So they ought to move there right away. And likewise of family members: each to the climate, country and type of environment that they enjoy are tuned to, which culture's wisdom they value. That way they themselves would be much wiser, natural and happy. 


4th of January 2024   Bobby Vee : "I love you more than I can say" 



"


12. huhtikuuta 2024   Jos kevät tai jokin muu vuodenaika ei niin suju, ole niin viihtyisä, niin vuodenaikojen elämisen ohjeistani voisi olla apua, iloa, katso https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2019/11


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Home beneficial for learning miracle healing and solving world's problems

 " Some videos : Beetle-home, etc  Beetle-home  https://m.youtube.com/watch?v=-N7Tl3U1Yuw&t=15s Beautiful village https://m.youtube...