sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Valosaasteesta

Ylen nettiuutisissa oli juttu valosaasteesta, mutten jaksanut lukea sitä kokonaan. Pääkaupunkiseudulla valosaaste tuntui häiritsevän ihmisiä enemmän. Savonlinnassa asuessani yöaikaan on vaikuttanut vaaralliselta ulkona, joten katuvalot tuovat tarvittua turvaa edes jonkin verran. Joulukynttelikkö tms kirkas jouluvalo ikkunalla taas estää tehokkaasti näkemästä ulkoa sisään, eli se taas poistaa turvaa, yhteisöllisyyttä, vaikka voikin olla nätti tai vuodenaikaan sopiva. Hehkulampuista luopumisesta lähtien ovat monet ikkunat olleet pimeinä tai vain osan aikaa valot, mikä kai johtuu siitä, että muiden lamppujen valo on epämiellyttävä, tuo päänsärkyä tms, etenkin alkuun oli kai niin. Mutta ihminen tarvitsee aktiivista aikaa ja valot sisällä ovat olennainen osa tekemisen mahdollistavia perusolosuhteita.
Lamppuja on monenlaisia ja niiden kirkkauksia myös. Jos on tunnelmataju hyvä, kun juttelee tuttujen kanssa, niin tutun ilmeestä ja olemuksen tunnelmasta voi päätellä jotakin hänenmainitsemansa lampun valon tyylistä ja siis siitä, mihin se hyvin sopii ja mihin huonosti tai ei ollenkaan. Jos kiinnittää huomiota siihen,minkäkauppaketjun kaupassa asioi, ja valitsee sen,mistä pitää, niin lamppujen ym tuotteiden valinta menee helpommin saman järjenkäytön mulaan kuin miten itse ne luokittelisi, ja niin oikeaan osumienn ostoksissa on helpompaa. Vielä helpompaa se on, jos itse on muualta muuttanut ko paikkakunnalle sen vetonaulojen perässä, on hengenheimolainen sen kulttuurin kanssa.
Se, millaisa lappuja missäkin käytetään, riippuu elämäntavasta ja prioriteetistä. Esim. pääkaupunkiseutulainen on mielellään akateeminen ja niin hän ehkä muutamalla kriteerillä valitsee katulampun tms, sen sijaan että työmies kiinnittäisi paljon huomiota tunnelmaan ja käytön mielekkyyteen. Vastaavasti,jso naapurit ovat tietyn tyylilajin ja tiettyjen arvostustenihmisiä, niin heillä on sen elämäntavan ja sosiaalisuuden mukaiset lamput, jolloin olennainen kysymys on, mistä ihmistyypistä pidät.

Yleensä ihmisiä kai häiritseävt kauas sivulle häikäisevät katuvalot, joiden valo tulee niin vaakasuorassa,etteio se valaise maastoa askelten alla vaan vain luo mustia varjoja ja häikäisee niin, ettei jalkoihinsa näe eikä paljoa muutakaan.Kuitenkin, jos katulampun kupu suojaa etääpänä sivulla kulkevat häikäisyltä, niin maastossa voi usein kulkea, jollei katso samalla tielle, ja koiran kanssa on kiva kulkea polkujaja kaupungissa kaipaa luontoa.
Mikä sitten on turvallista? Monet, jotka valittavat, ettei pusikkoon näe, eivät kai osaa katsella sellaisiin paikkoihin eivätkä oikein välitä opetellakaan, vaan ovat kaupunkimaisemman, enemmän sisätiloissa viihtyvän elämän kannattajia, eivät kenties osaa erottaa ihmishahmoa oksien lävitse, vaikka ihminenhän on möhkäle ja oksat ohuita. Voiko olla, että liian kirkkaat lamput eivät ole kunnollista näkemistä varten vaan painottamaan tiettyjen rakennusten asemaa ympäristössä? Muttei katulampun kuulu valaista ihan vain kulkuväylää vaan myös joitakin metrejä tien vierustaa, jottei siellä piileskelisi ketään.
Ylipäätään olisi tarpeen tehdä ero häikäisyn ja valaisemisen välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Home beneficial for learning miracle healing and solving world's problems

 " Some videos : Beetle-home, etc  Beetle-home  https://m.youtube.com/watch?v=-N7Tl3U1Yuw&t=15s Beautiful village https://m.youtube...