Aluevaalit ovat kohta. Mietin aiemmin, etten äänestäisi, jos kyse on vain sairaanhoidon varojen käytöstä. Mutta onkohan niin, että kun on vaalit, niin valitut edustajat päättävät terveydenhuollon kysymykset eduskunnan ja kunnanvaltuustojen sijaan. Jos silloin on vain sdp:n hoitoalojen ihmisiä päättämässä, niin lusätäänkö sairaanhoitoa ja hoitopakkoa kovin paljon ja melkein koko väestön osalta? Sehän llisi ihan kamalaa. Eli tarttee kai kuitenkinäänestää aluevaaleissakkn.
* * *
Ylipäätään en tajua, mitä järkeä on järjestää sairaanhoitoa maakunnittain tms, kun kukin paikkakunta on omanlaisensa, omalla tavallaan elelevä ja omalla taiyotasollaan, suuntautumisellaan ja arvoillaan varustettu, mikä sitten vaikuttaa olennaisesti siihen, miten mm sairauksien hoito kannattas järjedtää. Edim Savonlinna, jossa asuin 11 vuotta, oli oopperajuhlakaupunki, taidesuuntautunut korkean taitotason paikka js mummola. Heidän pitäidi nyt järjestää sairaanhoito Mikkelin kanssa, josta kai ksikkuen silmään paistaa assosiaatil "kikkeli", mikä varmaankin vaikuttaa terveydenhoitoon siellä. Vastaavasti pääkaupunkiseufulla Helsinki haluu olla akateeminen, vihreä ja pääkaupunki, Vantaa suorituskeskeinen insinööri ja espoolainen elellä rauhassa, mitkä kaikki ovat paranemiseen ja sairastumiseen vaikuttavia luonteenlaatutyyppejä.
9.1.2022 Aluevaalien ehdokkaatkin ja luultavasti kaikki läoi menneet ovat kai hoitoalojennihmisiä. Päättävätkö he eivätkä kuntalaiset, kunnanvaltuustot ja kansanedustajat, paljonko lääketieteen alan työtä tarvitaan eli paljonko seulotaan jne hoidetaan eli paljonko hoitoaloille maksetaan palkkaa ja paljonko ihmisten ja eläinten tarttee sairastaa? Se ei kuulodta demokratialta. Luontevaa olisi, että kjnnanvaltuustot päättäisivät ja valitdidivat edustajat aluetasolle, ja että sekä kunnanvaltuutetut että kansamedustajien sana painaidi yöi aluevaltuudtojen. En ymmärrä, miten aluevaalit voivat olla mahdolliset demokrstiadda, sillä eihän niissä pääse loko kansam kaikkien ryhmien eikä kaikkien asian armoilla olevien sana mitenkään kuulluksi.
21.1.2022 Luin Ylen nettiuutisista, että usein tavoitteena on, että kaikki palvelut voisi saada samalta luukulta. Aiemmin olen lukenut, että määrärahoja siihen sun tähän yritetään lusätä, jottei kompastuttaisi määrärahojen puutteeseen. Mutte terveys ja hyvinvointi ovat usein tuntemuspohjaisesti hahmitettavia asiouta ja nikn mlnimutkaisia, että henkilökemiallakin ln niihin suuri vaikutya, nun hhdelle sopii hhdenlainen hoito ja elämä ja toiselle toisenlainen. Siksi ainakin potilas tai asiakas tarvitsee usein fundeeraamisaikaa ja erilaisia vaihtoehtoja sekä vapauden jättää asia sikseen, elellä eteenpäin hoidattamatta vaivaanaa, sillä kaikki hoito ei aina ole hyvää hoitoa eikä kaikkiin vaivoihin sovi oksat pois tyyliin joku räväkkä ratksisu, vaan tarttee saada etäisyyttä, omaa päätäntävaltaa, omaan elämänviisauteen luottamista.
Mutta se kai, mihin tarvitaan lusäystä, on ulkomaalaisten mahdollisuudet houdattaa vaivansa, sekä kenties hoitoalojen ammattilaisten ja hoitoaloille suuntautuneiden mahdollisuudet hoidattaa omat vaivansa, sillä hehän juuri kokevat hoitoalat tärkeiksi ja ainakin osalla sellainen tunne syntyy siitä, että omat sairaudet tai vaivat kaipaavat hoitoa. Muelestäni olisi lltava avarakatseinen niitä kohtaan, jotka itse tuntevat kaioaavansa ko hoitoa, eikä lusättävä resursseja kantasuomalaidten kohdalla, jos sairaampia kuitenkun ovat aljnerin muunmaalaiset.
* * *
14.12.2022 Uutisissa kerrottiin eilen ja tänään, että Espoossa ja Helsingissä on jonkin ison sairaalan päivystys ihan pysähdyksissä. Sellaisia uutisia en ole aiemmin kuullut. Voikohan llla, että aluehalinnon myötä esim tiedotteet toissapäiväisestä kylmästä tuulusesta säästä paleltumavaaroineen tehdään liian isolle alueelle kerrallaan eikä vain tutulle meinkngille niin kuin sille mielekästä on, ja siksi sitten viimastakkn tuli isompia ongelmia?
Kommentit
Lähetä kommentti